Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp i 30 dager

Arco K: The visible becomes the invisible

Tekst: Redaksjonen
Foto: FLOS

Det er 60 år siden FLOS lanserte den legendariske Arco-gulvlampen og det feires med et unikt samleobjekt: Arco K.

Arco K er en jubileumsutgave av brothers Castiglionis ikoniske gulvlampe som selges eksklusivt hos oss på Rum21. Gulvlampen er kun tilgjengelig i 2022 eksemplarer, og i motsetning til den originale Arco har Arco K en lampesokkel laget av gjennomsiktig glasskrystall.

For å produsere Arco K bruker FLOS en innovativ produksjonsprosess som ikke var mulig da den først ble lansert på 1960-tallet. Prosessen tar totalt fem dager og foregår på forhånd ved hjelp av moderne verktøy. Først blir krystallbasen kuttet ut for hånd med sag og bor. Etter det blir glasskrystallen polert til den er helt gjennomsiktig og skinner som en diamant. Den siste fasen er at den graveres med et unikt serienummer fra 1 til 2022.

Den originale Arco-lampen ble lansert i 1962 og ble designet av de italienske brødrene Achille og Pier Giacomo Castiglioni. Sammen skapte de en ikonisk lampe som representerer det beste av hva italiensk lampedesign har å tilby. Lampens pene stålhals, som strekker seg over to meter, er balansert mellom to punkter - en massiv fot i gjennomsiktig glasskrystall og en elegant lampeskjerm i skinnende aluminium.

Achille Castiglioni (1918-2002)

Achille Castiglioni ble født i Milano 1918 og startet allerede som 20- åring å studere industriell design. Etter eksamen i 1944 startet han å utøve sin brennende interesse for å få funksjon og design til å spille sammen. Fra 80-tallet var han professor og underviste ved "Artistic Design for Industry" i Turin og var deretter professor i industriell design i Milano frem til 1993. Han har hatt utstillinger over hele verden og har blant annet 14 verk på MoMA i New York. Når han døde i 2002 ble han en del av historien som en av verdens designelite med imponerende 9 Compasso d´Oro-priser.

Pier Giacomo Castiglioni (1913-1968)

Storebroren Pier Giacomo Castiglioni engasjerte seg også i industriell design. Pier startet en praksis der de fokuserte på arkitektur, bydesign og forskning om industriell design, i samarbeid med sin bror Livio. Han var en anerkjent designer og satt som jurymedlem i mange av verdens designkonkurranser. Han var også kurator for utstillingsinstallasjoner og internasjonale institutt. Pier fikk mange utmerkelser blant annet fra blant annet Compasso d´Oro 6 ganger i løpet av tre tiår.

Castiglioni-brødrene var en viktig del av FLOS designhistorie og sammen har de designet ikoniske lamper som Arco, Gatto, Luminator, Snoopy, Taccia og Viscontea.

Läs mer