Nyheter
Belysning

Belysningsskole med Trendenser

Kvinnen bak Trendenser, Frida Ramstedt, driver i dag Skandinavias ledende interiørdesignblogg. I snart 10 år har hun jobbet heltid som blogger, trendspaner og foreleser. Hun har til og med gitt ut sin egen bok - "Handbok i inredning och styling". Akkurat nå er hun veldig aktuell med belysningsskolen sin, der hun hjelper deltakerne med å velge riktig lampe for rom, følelse og bruk.

I samarbeid med Trendenser kan vi nå dele litt av hennes populære skole. Her får du veiledning som kan hjelpe deg med å finne en lyskilde som representerer akkurat det du trenger. I tillegg kan du lese Fridas egne anbefalinger for mange ulike deler av belysningen.

Heng lampen i riktig høyde.

Det er viktig at taklampen over et spisebord henger i riktig høyde og gir et nedadgående lys til bordplaten. Ellers er det en risiko for at vi ikke ser ordentlig, at lampen forårsaker et forstyrrende gjenskinn og skaper ubehag for øyet, eller at du skaller hodet i lampeskjermen når du reiser deg. Likevel er det veldig vanlig å se lamper som henger for høyt eller lavt, eller som ikke gir det rette lyset over kjøkkenbordet. Interiørdesignere anbefaler vanligvis at lampen henges ca 50-60 cm fra bordplaten, avhengig av lampens form og hvor høyt oppe den faktiske lyskilden sitter. Prøv deg fram!

Et sted i det intervallet finner man vanligvis et passende nivå der bordet er opplyst, uten at de som sitter rundt det blir blendet. Har du barn i familien? Ta hensyn til dem også, de er vanligvis mye kortere enn oss voksne.

Direkte eller diffust lys?

Nå som det er så mange lamper å velge mellom er det lett å bli forført av form og glemme funksjon. Men hva slags lyskilde trenger du? Direkte eller diffust lys? Hvis du vil bruke gulvlampen som leselampe trenger du et direkte lys for å kunne se ordentlig. Hvis du derimot ønsker å lyse opp et mørkt hjørne er det bedre å ha en hvit skjerm som filtrerer lyset til et mykt diffust lys. Ikke sant? Når du begynner å bedømme lampene ut fra hvordan de lyser i stedet for hvordan de ser ut, forstår du bedre hva de er beregnet for.


Forslag til direkte lys: Bestlite BL3 S, Gräshoppa, AJ
Forslag til diffust lys: IC Lights F2, Panthella, Rosy Angelis

Sengelamper på soverommet

Hvilken lampe passer best ved sengen? Det kommer an på hvordan du vil at lyset skal falle. Hvis du ofte leser i sengen, eller hvis lampene hovedsakelig fungerer som koselys/bakgrunnsbelysning før sovetid, vil dine behov for belysning variere litt.

Funksjonell belysning stiller større krav til muligheten for justerbart lys, ettersom du vil kunne styre hvor lyset skal havne. Hvis du varierer mellom å ligge og sitte mens du leser er det bra å ha en lampe som kan justeres i høyden og til siden.

Inspirasjon

Designere

Designere: Louis Weisdorf

Danske Louis Weisdorf, en av de mest fremtredende designere og arkitekter i verden. Vi fikk sjansen til å stille Louis noen spørsmål om bakgrunnen hans, GUBI og hvordan Multi-Lite ble til. Les hele intervjuet her.

Belysning Møbler Innredning Tekstil Tepper Servering Barn Utemøbler Nyheter null Inspirasjon Varemerker Designere Gavekort null null Kundeservice Om Rum21 Kundeservice null