Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp i 30 dager

&Traditions designarv

Tekst: Redaktionen
Foto: &Tradition

&Tradition er et moderne dansk varemerke som har den danske designarven varmt om hjertet.

Siden &Traditions begynnelse i 2010 har de forvaltet kreasjoner fra legendariske danske designere som Arne Jacobsen og Verner Panton. Men de har også sett tilbake i designarkivet og vekket nytt liv i designerne Hvidt & Mølgaard og Viggo Boesen. Vi har sett nærmere på &Traditions designarv og de kreasjoner og designere som har skapt dem.

Arne Jacobsen (1902-1971): Bellevue-serien

Arne Jacobsen er om ikke DEN mest ikoniske danske designeren, så er han en av de største danske designerne på 1900-tallet. Hans designspråk og design la grunnsteinene til hva som skulle bli den skandinaviske minimalismen og flere av hans verk anses i dag å være noen av 1900-tallets mest ikoniske. En av Jacobsens mest kjente verk er hans samarbeid med SAS da han i 1960 designet verdens første designhotell SAS Royal Hotel, nå kalt Radisson Blu Royal Hotel. Han designet blant annet ikoniske møbler som Svanen, Egget, Syveren, AJ Royal og AJ-serien.

Bellevue-lampen er en av Arne Jacobsens tidlige design; den ble opprinnelig lansert i 1929 og Jacobsen fant inspirasjon i den tyske Bauhaus-stilen der rasjonell, enkel og funksjonell design var i fokus. Lampens elegante svanehalslinje i kombinasjon med metallets harde struktur skaper en harmonisk balanse mellom mykt og hardt. I dag anses Bellevue-lampen å være startskuddet på hva som skulle bli den skandinaviske minimalismen.

&Tradition lanserte Bellevue-lampen 2010 og i dag finnes den i tre ulike modeller; en gulvlampe, en vegglampe og en bordlampe.

Hvidt & Mølgaard: Boomerang, Drawn, Drop Leaf, Pinwheel & Tripod

Peter Hvidt (1916-1986) og Orla Mølgaard-Nielsen (1907-1993) var en designduo og to pionerer innen dansk design på midten av 1900-tallet. Sammen grunnla de designstudioet Hvidt & Mølgaard i København og ble hyllet for sitt enkle, men gjennomtenkte designspråk. Begge studerte møbeldesign og møbelkonstruksjon ved prestisjefylte høyskoler i København, noe man tydelig kan se i deres design. Møblene deres er gjennomtenkte - alt fra materialvalg, møbelkonstruksjon til designspråk. Designduoens arv hylles fortsatt verden over på kjente designmuseum som blant annet Museum of Modern Art i New York og Copenhagen's Design Museum i København.

Siden 2019 har &Tradition tatt et titalls Hvidt & Mølgaard-designs tilbake i produksjon. Det er tidløse design som stolserien Drawn, sofabordet Pinwheel, bordserien Drop Leaf og den sjarmerende 50-talls lenestolen Boomerang. &Tradition har også lansert lampen Tripod i to ulike modeller - som en gulvlampe og som en bordlampe.

Verner Panton (1926-1998): Flowerpot-serien

Verner Panton er et legendarisk navn innen skandinavisk design, men egentlig skulle han ikke bli møbeldesigner. Han startet sin kreative karriere som kunstner, deretter utdannet han seg til arkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Men etter en tid som praktikant hos Arne Jacobsen fikk Panton opp øynene for møbeldesign og startet det som skulle bli en utrolig fremgangsrik karriere som designer. I dag er Verner Panton kjent over hele verden for sine banebrytende design som kombinerer lekne og psykedeliske fargevalg og former.

Flowerpot-serien er en av Verner Pantons mest elskede design og er en av &Traditions mest populære produktserier. Panton designet den første Flowerpot-lampen, pendellampen VP1 i 1968 som en hyllest til Flower Power-bevegelsen. Lampen er et tydelig eksempel på Pantons talent for å balansere farge og form på en leken, men elegant måte. Lampen består av to kuler i forskjellige størrelser som sammen skaper en behagelig, nesten organisk silhuett som gir et behagelig og innbydende skinn.

&Tradition lanserte Flowerpot VP1 2010 og siden har deres Flowerpot utviklet seg til en hel lampeserie med bordlamper, pendellamper og vegglamper.

Viggo Boesen (1907-1985): Little Petra-serien

I dag er Viggo Boesen en relativt ukjent designer, men han var en kjent aktør innen den danske funkisbevegelsen på 1930-tallet. Boesens designpråk har en myk og innbydende følelse med en tone av barnslig naivitet. Det er dessverre få av hans design som ble produsert, men hans prinsipper og ideer om organiske former var vitale innen utviklingen av den danske modernismen.

Viggo Boesens mest kjente design er Little Petra-lenestolen. Den ble først lansert på en dansk møbelmesse i 1938 og ble en stor suksess på møbelmesser over hele verden. Lenestolens innbydende linjer i kombinasjon med det enkle funkis-designspråket gjorde den til et uimotståelig møbel.

2018 relanserte &Tradition Little Petra-lenestolen og dens innbydende funkisdesign ble på nytt en suksess. I dag er Little Petra en hel serie med en sofa og en fotpall som to elegante komplement til den ikoniske lenestolen.

Mer inspirerende lesing om &Tradition

Travel in Design

ferm LIVING, HAY House & Lille Petra

Danmark er kjent for sin stilige designestetikk, og København er en drømmedestinasjon for interiørdesign-entusiaster. Ta en shoppingtur forbi ferm LIVING Og HAY House eller nyt lunsj på Lille Petra Café. I denne guiden vil vi fortelle deg om tre av favorittstedene våre som du absolutt bør legge til i din bucket-liste for København, hvis du elsker interiør og skandinavisk design. Hav en god tur!

InneholdDanske designikoner fra &Tradition