Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp i 30 dager

Muuto - En bærekraftig designfilosofi

Siden starten i 2006 har Muuto vært et varemerke med holdbarhet som en del av sin bedriftsfilsofi. I dag, nesten 16 år år senere, er holdbarhet større enn noen gang og Muuto fortsetter å utfordre møbelverden med nye perspektiver og ny holdbardesign. Vi har fått mulighet til å intervjue Anders Cleemann, administrerende direktør i Muuto og har fått hans perspektiver på holdbarhet, fremtiden og den nye Fiber Chair.

Hvordan vil du beskrive din merkevarefilosofi?

Som et designdrevet selskap er det vår største lidenskap å skape langvarige design av høy kvalitet. Vi ønsker at våre design skal være tiltalende både nå og i fremtiden. Med utgangspunkt i vår Skandinaviske arv søker vi design med særpreg. Reflektere over kreativ tenkning som er forankret i funksjonalitet og som er laget med fremtidsrettet materiale. Design som varer og som du ønsker å beholde og formidle til de neste generasjonene.

Ved å utvide den Skandinaviske designarven med fremtidsrettede materialer, teknikker og dristig kreativ tenkning, er ambisjonen vår å skape nye perspektiver på skandinavisk design.

Hva betyr bærekraft for Muuto som selskap?

Hos Muuto ønsker vi å levere design med høy kvalitet til rimelige priser, samtidig som produktene våre er designet, testet og laget for å vare i mange år. Dette er kjernen i våre bærekraftige perspektiver og er utgangspunktet for alt vi gjør.

Videre tar vi sikte på å ta ansvar for vår virksomhet og reflektere over de valgene vi gjør og hvordan prioriteringene våre påvirker menneskers trivsel og miljø. Fra materialene vi velger til partnerne vi jobber med, de uavhengige instituttene vi tester og sertifiserer produktene gjennom og helt ned til emballasjen vår.

Men viktigst av alt er bærekraft i Muuto preget av tilnærmingen til å være nysgjerrig. Vi søker kontinuerlig etter nye perspektiver og måter å gjøre forretninger på, på tvers av alt vi gjør. Til syvende og sist ønsker vi å fortsette å lytte, lære og forbedre oss.

Hvordan har din innsats for å bli et mer bærekraftig selskap endret seg de siste årene?

Å tenke og reflektere over bærekraft har vært en del av virksomheten vår siden starten i 2006. Med våre ambisjoner om å utfordre standardmaterialene som ofte brukes i produksjonen, ble noen av de aller første designene våre laget med resirkulerte materialer. Dette er design som fortsatt er Muuto-favoritter i dag, for eksempel Restore Basket og Under the Bell-pendellampen.

For å gi deg litt spesifikk kunnskap om de to designene; Vår Under the Bell-pendellampe og Restore Storage-serien inneholder resirkulerte polyesterfibre laget av resirkulerte plastflasker. Essensen av dette er å sikre at materialer resirkuleres til et annet produkt og gjenbrukes av en annen person. Ved å gjøre dette bringer vi nytt liv til plastavfall, noe ytterligere reduserer mengden av det som sendes til deponier eller forbrenningsanlegg.
De siste årene har vi lansert Arrange Desktop-serien med brett laget av 93% resirkulert plast laget av polypropylen etter forbruker. I år relanserte vi vår ikoniske Fiber Aircmchair og Side Chair i et innovativt skall bestående av resirkulert plast, hvorav minst 80% resirkuleres.Som en del av våre bærekraftige initiativer ønsker vi å øke bruken av resirkulerte materialer for å redusere avfallet og forbruket av naturressurser.

Hvordan sørger du for at produksjonen din er bærekraftig og ikke bare et markedsføringsverktøy?

Vi sørger for å dokumentere alle bærekraftskrav og å skaffe alle nødvendige sertifikater og akkrediteringer fra tredjeparter når de er tilgjengelige. Vi ønsker å være transparente i kommunikasjonen vår og vi forventer at leverandører og de vi jobber med er det samme.

De siste årenes utvikling og oppskalering av vår virksomhet er gjort med bærekraft i tankene. Vi reflekterer ikke bare over hvordan virksomheten vår kan påvirke miljøet generelt, men også hvordan vi behandler menneskene vi jobber med, direkte og indirekte hos leverandørene våre. De siste årene har vi gjort det klart at vi som et stort designmerke også har en forpliktelse til å forvente visse standarder fra leverandører, fordi vi anser dette som et felles ansvar.
For å sikre at våre design er produsert ved hjelp av sikre teknikker av fagarbeidere som arbeider under sunne forhold, må alle produsentene våre signere våre etiske retningslinjer. Våre etiske retningslinjer er i tråd med de ti prinsippene i FNs Global Compact, som inkluderer prinsipper som respekterer arbeidsmiljøloven, menneskerettigheter, etisk oppførsel og miljø. Viktige saker for oss inkluderer spesifikt anti-korrupsjonspolitikk og forbud mot barnearbeid. Det er viktig for Muuto at leverandørene deler samme tankegang når det gjelder sosialt ansvarlig praksis.

Du har nettopp relansert din populære stol Fiber Chair i en ny versjon som er laget av resirkulerte materialer. Hvordan var den prosessen?

Vi lanserte Fiber Chair i et komposittmateriale bestående av plast og trefibre i 2014. På den tiden var trefibrene både tenkt som et estetisk og taktilt element i designet, samtidig som det reduserte mengden plast som ble brukt til å produsere stolen.Siden den gang har Fiber Chair blitt en av våre mest elskede design og er en viktig del av produktporteføljen vår. Å endre produksjonen av den er derfor et ambisiøst utgangspunkt i våre øyne, for å bli mer sirkulære i vårt forbruk av råvarer. Når det gjelder denne nye versjonen, forsøkte vi å se om vi kunne gjenskape originalen. Det vil i hovedsak si den samme stolen, men i et resirkulert materiale.
Det kan høres ut som en beskjeden endring. Men resultatet av gjengivelsen har samme styrke og holdbarhet som forløperen fordi vi dykket inn i en kompleks verden av mekanikk og materialegenskaper. Etter to år med intens research og utvikling her er vi.I starten av prosjektet ble vi fortalt at vi bør forvente å bruke 50/50 resirkulert- og jomfruplast. Jeg er stolt av å si at de tok feil. Vi har klart å gjenskape Fiber Chair med minst 80% resirkulert plast uten at det går på kompromiss med styrke, farge og taktilitet.

Kommer det flere relanseringer av eldre produkter laget med resirkulerte materialer? Er Fiber Chair bare begynnelsen?

Når vi utvikler et nytt produkt med designerne våre, reflekterer vi over effekten produktet vil ha på helsen din, omgivelsene og miljøet. Vi søker kontinuerlig nye perspektiver og jobber med de beste i bransjen for å lære om nye teknikker og materialer når det gjelder både nye og eldre design. Relanseringen av Fiber Chair, som er et av våre favoritt design, var et ambisiøst utgangspunkt på vår reise mot å bli mer sirkulære i vårt råvareforbruk. Ved å bytte til resirkulert plast forventer vi faktisk å redusere bruken av ny plast med mer enn 50 tonn per år. Men i pipeline har vi planer om å relansere hele Fiber-familien og redusere bruken av jomfruplast enda mer i fremtiden.

Hva gjør deg mest stolt av å jobbe på Muuto?

Men viktigst av alt, det er selvfølgelig ikke bare meg, som har fått alt til å skje. Alle i Muuto og menneskene bak selskapet har vært avgjørende for reisen vår og det er det som gjør meg mest stolt. Det gjør meg stolt og glad at jeg får jobbe med likesinnede mennesker hver dag. Det er det viktigste og har den mest meningsfulle følelsen for meg.
Å være stolt av å jobbe i Muuto er ikke bare på grunn av produktene vi lager, filosofien eller prestasjonene våre. Det er menneskene som Muuto består av og relasjonene vi har mellom hverandre, kunder og miljøet rundt oss.

Hva er i pipeline for Muuto - hvordan ser fremtiden ut ?

Vi har mange gode ting i pipeline. Fremtiden er full av spennende produktlanseringer, historier og viktigst av alt, nye perspektiver på skandinavisk design.

Ta del i flere interiørtips!

Trend

Trendfarger for 2022

2022 er et vendepunkt og vi går mot spreke farger igjen i kombinasjon med dempede, varme og nøytrale farger.

InneholdPopulære kategorier