Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp i 30 dager

Lys opp hjemmet med Gustav Broström

Tekst: Redaksjonen
Foto: Gustav Broström

At indrette med lamper kan være en jungle, især hvis du ønsker at skabe en indbydende atmosfære. Vi har spurgt indretningsfantast og loppemarkedsekspert Gustav Broström, hvordan han tænker, når han indretter sin nye lejlighed i Stockholm med både nye og gamle lamper.

- Hva synes du det er viktig å tenke på når man skal innrede med lamper?

Jeg har lært på den vanskelige måten, at du trenger flere lamper enn du tror! Jeg flyttet nylig til en større leilighet, da kjæresten min innså at vi hadde altfor få lamper. Når du skal innrede med lamper er det more som gjelder. Ettersom vi bor i Sverige og det er mørkt store deler av året, synes jeg det er en investering i egen helse å ha mange lamper! Du kan virkelig endre et rom og eget humør ved å lyse opp hjemmet. Jeg forsøker å leve etter rådet “Less is More” og kjøpe dyrere og kvalitative ting til hjemmet mitt. Det er en klisje, men en klassiker er alltid en klassiker.

- Hvilke varemerker eller designere er dine favoritter innen belysning?

Jeg elsker Isamu Noguchis rislamper og drømmer om gulvlampen BB3 33S - det er like mye et kunstverk som en lampe. Om jeg hadde ubegrenset budsjett, ville jeg ha kjøpt vegglamper i messing av Carl-Axel Acking eller Gunnar Asplunds taklampe “Asplund” for Ateljé Lyktan.

- Hvordan skaper man en koselig og innbydende atmosfære med lamper?

For meg er det viktig at det er mykt og spredt lys. Jeg pleier å tenke på nivåer og spre lampene i rommet, kanskje en bordlampe i det ene hjørnet, en taklampe i det andre og en vegglampe i det tredje - da blir det ett mer dynamisk lys og det kjennes hjemmekoselig.

"Jeg har lært på den vanskelige måten, at du trenger flere lamper enn du tror! Jeg flyttet nylig til en større leilighet, da kjæresten min innså at vi hadde altfor få lamper. Når du skal innrede med lamper er det more som gjelder. "

- Du er jo god på å blande ny og gammel design. Hva skal man tenke på når man kjøper en gammel lampe på auksjon eller loppemarked?

Slå deg løs! Det finnes så utrolig mange fine lamper på bruktmarked. Men jeg anbefaler å overlate det til elektriker om du vil skifte el-delen. Du må ikke holde på med elektrisitet selv, det har jeg dårlig erfaring med.

- Fortell om din PH5-lampe fra Louis Poulsen! Hva er historien bak?

Det er årets første loppemarked-kupp! Selgeren og jeg stod diskuterte om den var ekte og kom frem til at vi trodde det var en kopi, men jeg fikk deretter bilder fra følgerne mine som hadde lignende og det var et kupp for 400 kr!

- Hvordan tenker du når du lyssetter ulike deler av hjemmet?

Det må vi se! I hjemmet mitt flyttes det rundt på lamper konstant. Det som er viktig for meg er derimot at det er en utrolig sterk taklampe på soverommet - jeg har en tendens til å rote bort ting og trenger derfor alt lyset jeg kan få når jeg leter. Om dagen bruker vi mest våre fine PH-lamper på soverommet. De har et behagelig lys. Til kontoret er det litt samme greia, jeg trenger mye lys ovenfra, ettersom jeg ofte pusler med noe, syr eller maler. Nå er jeg på jakt etter en fin og dimbar lampe til mitt fremtidige kontor! Et hjem er aldri helt ferdig, ettersom behovet endres konstant. Jeg elsker bruksgjenstander som er funksjonelle og trendy!

"Det finnes så utrolig mange fine lamper på bruktmarked. Men jeg anbefaler å overlate det til elektriker om du vil skifte el-delen. Du må ikke holde på med elektrisitet selv."

Mer inspirasjon

Belysning

Verner Pantons fargerike verden

Verner Panton er et ikon innen skandinavisk 1960-talls design og en mester når det kommer til farge og form. Vi har tatt en nærmere titt på Pantons designarv innen belysning med varemerker som &Tradition, Louis Poulsen og Verpan.