Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp i 30 dager

Verner Pantons fargerike verden

Tekst: Redaksjonen
Foto: Redaksjonen

Verner Panton er et ikon innen skandinavisk 1960-talls design og en mester når det kommer til farge og form. Under sin karriere skapte han fantasifulle design som fortsatt sjarmerer oss i dag med sine lekne former og spennende fargepalett. Vi har tatt en nærmere titt på Pantons designarv innen belysning med varemerker som &Tradition, Louis Poulsen og Verpan.

&TRADITION: Flowerpot-serien

Flowerpot-serien er en av Verner Pantons mest kjente og populære design og produseres i dag av &Traditions. Panton designet den første Flowerpot-lampen, pendellampen VP1, 1968 som en hyllest til Flower Power-bevegelsen. Lampen er et tydelig eksempel på Pantons talent for å balansere farge og form på en leken, men elegant måte. Lampen består av to sfærer i ulike størrelser, som sammen skaper en behagelig, nesten organisk silhuett som avgir et innbydende skinn.

Flowerpot-serien finnes som pendellampe i tre ulike størrelser, som bordlampe i to modeller, som bærbar lampe og som vegglampe. Våren 2023 lanserte &Tradition en helt ny fargepalett i Flowerpot-serien - de nye fargene inkluderer Cobolt Blue, Dark Plum, Swim Blue, Tangy Pink, Vermilion Red og en svart-hvit-mønstret variant basert på et av Pantons tekstilmønstre.

LOUIS POULSEN: Panthella-serien

På begynnelsen av 1970-tallet designet Verner Panton Panthella-serien i samarbeid med Louis Poulsen. Panthella ble en av hans mest betydningsfulle design, der han fikk utforske relasjonen mellom lys og materialer - han ville skape en lampe der både fot og skjerm ble reflektorer for lyskildens skinn. I typisk Panton-ånd valgte han et sfærisk design som minner om hans tidligere arbeid med Flowerpot-serien. Resultatet ble en sjarmerende, innbydende lampe med et stemningsfullt og behagelig skinn.

Panthella-serien finnes som bordlampe i tre ulike modeller - Panthella, Panthella 320 og Panthella Mini. Du får den også som portabel lampe og gulvlampe.

VERPAN

Varemerket Verpan ble lansert i 2003 og består av et nøye utvalg av Verner Panton-design innen belysning, møbler, tekstiler og innredningsdetaljer. Varemerkets filosofi er å bevare Pantons designarv ved å gjenintrodusere hans design for en helt ny generasjon av designelskere. Lampeserier som Fun, Pantop, VP Globe er klassiske eksempler på Pantons lekne designspråk som er inspirert av 1960-tallets banebrytende farger og former.

Siden 2003 har Verpan lansert åtte lampekolleksjoner fra Verner Pantons designarkiv: serien Fun som finnes som bordlampe og pendel, Hive, Moon, serien Pantop som finnes som bordlampe, portabel lampe og pendel, bordlampen Reflect, pendelen Spiral, samt pendlende VP Globe og VP Panto.

VERNER PANTON (1926-1998)

Verner Panton er et legendarisk navn innen skandinavisk design, men egentlig skulle han ikke bli møbeldesigner. Han startet sin kreative karriere som kunstner, deretter utdannet han seg til arkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Men etter en tid som praktikant hos Arne Jacobsen fikk Panton opp øynene for møbeldesign og startet det som skulle bli en utrolig fremgangsrik karriere som designer. I dag er Verner Panton kjent over hele verden for sine banebrytende design som kombinerer lekne og psykedeliske fargevalg og former for merker som &Tradition, Louis Poulsen, Montana, Verpan og Vitra.

Mer inspiration

&Traditions designarv

&Tradition er et moderne dansk varemerke som har den danske designarven varmt om hjertet. Vi har tatt en nærmere titt på de kreasjoner og kreatører som har skapt dem.