Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp i 30 dager

Vårens nye utemøbler fra HAY

Tekst: Redaksjonen
Foto: HAY

Vårkolleksjonen 2023 fra HAY byr på mange nye design til uteplassen, både til store flater som terrassen eller små som balkongen.

Denne våren presenterer HAY tre utemøbelserier; Crate-serien som er en nylansering av et gammelt klassisk møbel av den nederlandske designeren Gerrit Rietveld, Weekday-serien som er en helt ny utemøbelserie i massiv furu av den tysk-schweiziske designduoen Hannes & Fritz, samt flere nye farger og modeller til de to utemøbelseriene Palissade og Balcony av de franske brødrene Erwan og Ronan Bouroullec.

CRATE av Gerrit Rietveld

Crate er et samarbeid mellom HAY og familieforetaket Rietveld Originals som forvalter den nederlandske designeren og arkitekten Gerrit Rietvelds design. Crate er en omarbeidet versjon av en stol som Rietveld designet i 1934 - det opprinnelige designet bestod i hovedsak av pallerester. Denne omarbeidede versjonen er tro til originaldesignet med samme enkle og funksjonelle linjer som gir kroppen en gjennomtenkt og komfortabel sitteopplevelse. HAY har også utvidet Crate til en hel serie bestående av en spisestol, en loungestol og to sidebord produsert i massiv furu som finnes i en klarlakkert variant og fire ulike lakkerte fargevarianter.

GERRIT RIETVELD (1888-1964)

Gerrit Rietveld var en nederlandsk arkitekt og designer som var basert i Utrecht i Nederland. Rietveld var en av de mest ikoniske nederlandske designerne på 1900-tallet og han tegnet flere hus og kjente interiører, blant annet presserommet i UNESCO-huset i Paris og Van Gogh-museet i Amsterdam. Rietveld startet sin karriere med å være sin fars lærling i familiens verksted. Når han åpnet sitt eget studio i 1917 tok det ikke lang tid før han ble kjent for sine møbeldesign, samt sitt naturlige talent for arkitektur. Rietveld var en av tilhengerne til den nederlandske designbevegelsen "De Stijl" og i samarbeid med kjente kunstnere og designere som Piet Mondrian, Theo van Doesburg og J J P Oud utviklet han "De Stijl" og gjorde den til et nasjonalt fenomen. I løpet av sin levetid designet han flere ikoniske møbeldesign som blant annet den røde og blå stol (1917), Crate (1934) og Zig-Zag-stolen (1930- til 1940-tallet).

WEEKDAY av Hannes & Fritz

Weekday er en utemøbelserie designet av den tysk-schweiziske designduoen Hannes & Fritz for HAY. Weekday-serien består av to spisebord og to benker i et lineært og minimalistisk design som er et perfekt komplement til Crate-serien. Serien er produsert i massiv furu og finnes både i en klarlakkert variant og i flere ulike lakkerte fargevarianter. Både bord og benker finnes i to ulike størrelser med tilhørende puter.

JOHANNES BREUER & FRITZ GRÄBER

Hannes & Fritz består av designduoen og studievennene Johannes Breuer og Fritz Gräber. De møtte hverandre når de begge studerte et masterprogram i produktdesign ved den schweiziske skolen École cantonale d'art de Lausanne i byen Lausanne ved Genèvesjøen. Vennskapet deres startet på grunn av en felles interesse for matlaging, noe som i løpet av årene utviklet seg til et fremgangsrikt profesjonelt partnerskap. Som alle fremgangsrike partnerskap, så har de begge ulike talenter som kompletterer hverandre - Breuer har et dynamisk og uttrykksfullt designspråk og Gräber har en mer lineær og minimalistisk tilnærming. I dag er duoen basert i to ulike byer - Breuer i Stuttgart og Gräber i Zürich - noe som gjør at deres designutvikling har en naturlig frem-og-tilbake-prosess der tanker og idéer får ta form i ro og fred.

PALISSADE av Erwan & Ronan Bouroullec

Utemøbelserien Palissade fra HAY har de siste årene blitt en moderne klassiker innen skandinavisk møbeldesign. Palissade er designet av de franske designbrødrene Erwan og Ronan Bouroullec og ble først lansert i 2016. Med sitt minimalistiske og stilrene designspråk ble serien en suksess og består i dag av flere ulike stoler og bord som passer perfekt for tilstelninger på terrassen, loungen eller ved bassenget. Serien finnes i to ulike varianter; galvanisert stål eller lakkert stål i tre ulike farger - Anthracite, Olive og Sky Grey. Denne våren lanserte Palissade en helt ny fjerde farge - en varm rustrød nyanse som heter Iron Red.

BALCONY av Erwan & Ronan Bouroullec

Balcony er brødrene Bouroullecs siste utemøbeldesign for HAY og serien er, som navnet antyder, et nettere møbel ment for mindre uteplasser som en balkong. Balcony har mange likheter med brødrenes tidligere utemøbelserie Palissade, siden begge har enkle men elegante silhuetter som skaper en tydelig grafisk profil. Men i stedet for en lineær og bred konstruksjon har Balcony en nettere og smalere konstruksjon med et sirkulært mønster som hjelper til å avlede vær og vind. Serien består av stoler og bord produsert i pulverlakkert stål i fem nøytrale farger. Denne våren kommer HAY med fem nye modeller til serien - to spisestoler, to sofaer og en ny pall.

ERWAN & RONAN BOUROULLEC

Erwan og Ronan Bouroullec er to Paris-baserte brødre som opprinnelig kommer fra Storbritannia. Ronan Bouroullec er uteksaminert fra École supérieure des Arts décoratifs i Paris og Erwan Bouroullec gikk på École nationale supérieure des Arts i Cergy før de startet sitt eget studio i 1998. Sammen har brødrene Bouroullec endret designindustrien ved å fornye perspektiver på gjenstanders essens og formål. Brødrene har designet møbler, belysning og innredningsdetaljer for verdenskjente varemerker som Artek, FLOS, HAY, Iittala og Vitra. En av deres mest kjente design er utemøbelserien Palissade for HAY.

Mer inspirasjon

HAYs hyllest til Sobremesa

Sammen med den egyptiske designeren Laila Gohar har HAY produsert en fargerik og sjarmerende samling av fat og skåler, vaser og karaffer, duker og servietter som feirer den spanske tradisjonen "sobremesa".