Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp i 30 dager

Hjemme hos
Sofia Wood

Tekst: Redaksjonen
Foto: Mira Wickman

Sofia Wood, forfatter av kokebøker, blogger og podcaster som sammen med sin familie i slutten av fjoråret bestemte seg for å forlate det hektiske hverdagslivet i Stockholm og i stedet søke mot ro og livskvalitet i hjembyen Norrköping. Her kommer vi til å få et innblikk i familiens store, lyse og vakre herskapsleilighet.

Den generøse leiligheten har alt en herreskapsleilighet skal by på: Vakre stukkaturer, brystpaneler, flotte karnapper og utsmykkede kakkelovner. Vi forstår godt Sofias umiddelbare forelskelse. Samtidig med at leiligheten er stor og rommene overdådige er det en ro og varme her, ikke ulikt Sofia selv. Innredningen følger grå naturtoner som blandes med friske farger her og der, nytt og gammelt lever i symbiose og hvor enn du retter blikket, vil du få øye på vakker interiør og detaljer.

2020 har vært et år med mange endringer og som for Sofia har innebært at familien pakket sammen i Stockholm og flyttet tilbake til barndomsbyen Norrköping.

Hvordan har det siste året vært for deg?

- På mange måter har det vært godt. Vi har flyttet på en måte som føles riktig i hjertet, har kunne fortsette med å jobbe og hatt mer tid med barna. Men det har jo selvfølgelig vært spesielt og fylt med usikkerhet. Men det har vært mer psykologisk enn faktiske hendelser som har rammet oss hardest.

Dere har nylig gjort en stor forandring og sendt flyttekassene til Norrköping. Hvorfor valgte dere å flytte fra Stockholm og Enskede?

- Vi startet med å sette spørsmålstegn ved hvordan livet vårt var strukturert og hva som egentlig er viktig i livet. Med tre små barn, i en by hvor ingen av foreldrene våre bor og med en livsstil som var presset til maks, så føltes det som at vi hadde gått ned den gale stien. Stockholm er et fantastisk sted på så mange måter, men alt det som er fantastisk var ikke noe vi deltok i på en vanlig dag. Så vi startet tanken på at vi skulle endre forutsetningene våre, få litt mer luft, ro og hjelp. Samtidig er det kun en time med toget til Stockholm.

Gammelt og nytt skaper harmoni

Hvordan har livet endret seg siden du flyttet?

- Utrolig mye og utrolig lite. Det føles som at vi har vunnet utrolig mye og samtidig har vi tapt mye. Nærheten til min mor og lillebror er uvurderlig – hva den har gjort for barnas relasjon til dem. Det lyder kanskje klisjefylt, men alt er lit mindre stressende her. Det meste finnes, men jeg har blitt bedre til å bestille ting på nett også. Og så er det jo selvfølgeølig leiligheten. Det føles som en fryd å våkne opp her hver morgen.

Dere har et fantastisk hjem! Hvordan vil du beskrive innredningsstilen din?

Min stil er ganske rolig og kan beskrives som harmonisk. Jeg ønsker at det skal føles avslappende og innbydende her. Fargene er rolige og det er mange forskjellige tresorter, mange lyspunkter i hvert rom, små detaljer i grønt og fremfor alt det utrolig viktige svarte som behøves her og der.

Du har en herlig blanding av gammelt og nytt. Kan du tipse om noen gode steder å gjøre vintagefunn?

- Jeg har hatt noen auksjoner med meg fra barnsben av, min morfar var en skikkelig auksjonarius som samlet på alt på, ja omtrent alt. Da han gikk bort, etterlot han seg hele to esker med gjenstander til min mor og hennes søskende. Et liv som samler. Jeg har selvfølgelig styr på alle de store auksjonshusene: Bukowskis, Stockholms Auktionsverk og Uppsala Auktionskammare, men jeg synes også at man skal holde øye med Auctionet og Barnebys som har et veldig variert utvalg.

”Min stil kan beskrives som ganske rolig og harmonisk. Jeg vil at det skal føles avslappende og innbydende og at alle øyeblikkelig skal føle seg velkommen her.”

Innredning for samvær

Et vanskelig og kanskje umulig spørsmål og stille, men hva er det fineste du vet i hjemmet ditt?

Vi har en lenestol på vei, en Little Petra fra & Tradition designet av Viggo Boesen i 1938 og selv om den ikke er her enda, så er jeg sikker på at den vil bli kronjuvelen i hjemmet. Jeg elsker også vår Akari 10A lampe, sofaen fra Axel Einar Hjort som er et skikkelig auksjonskupp og en vakker gammel bokreol som jeg har arvet etter min morfar.

 

Hva pleier du å tenke på når du skal møblere et rom?

- Jeg tenker på å ha mange ulike nivåer, å skape flere små kroker til samvæ, siden det er koselig å leve slik, å ha forskjellige teksturer, forsøke å ikke bare møblere langs veggene hvis det er mulig, og jeg skaper også mange forskjellige små stilleben. I vinduskarmen og på andre små bordflater her og der. Det skal være mange steder der øynene kan hvile. Det kan være en stabel med bøker og en vakker lysestake, en fin eske eller en gruppe lyskjeder. Jeg kan også like at det er en viss form for asymmetri, siden det føles mindre sivt

 

Hvor i hjemmet trives du aller best?

- På en day bed foran bålet i den blomstrete kakkelovnen på soverommet.

Lyspunkter, stilleben og myke tekstiler

Hva er dine tre beste tips når det kommer til innredning?

- Mange lyspunkter rundt omkring, både i form af lamper og levende lys. Hold farverne sammen, lad det tage tid så du kan nu at føle og bevæge dig rundt hjemmet, gruppér ting i ujævne antal, skab små stilleben, og hvor det er muligt, anvend meget tekstil for blødheden.

 

Du er kunstekspert. Hva velger du å dekorere veggene med?

- En salig blanding. Vi har alt fra tunge oljemalerier og moderne kunst til mer populær kunst og vakker fotokunst.

 

Er det noe i hjemmet ditt som samboeren din ikke holder ut, men som du ikke kan leve uten?

- Mannen min er helt ubevisst når det gjelder innredning og ser knapt hvordan det ser ut. Han oppdaget først at vi hadde tapetsert gangen i den forrige leiligheten vår da han så det på prospektbildene. Og da må det legges til at vi solgte leiligheten vår mer enn et år etter at vi hadde tapetsert om...

Finnes det noe du savner i innredningsverden? Hvis du kunne designe ditt eget møbel, hva skulle det være og hvordan skulle det se ut?

- Jeg skulle gjerne ha designet et flott sofabord i tre. Jeg synes det er vanskelig å finne. Hvis jeg hadde valgt å designe små bord generelt, hadde jeg valgt å lage: Sideboards, nattbord og skrivebord.

Bevissthet, kvalitet og gjenbruk

Hva er dine tanker om forbruk og bærekraft? Har du noen tips til en mer bærekraftig livsstil?

- Ja, det er selvsagt noe jeg reflekterer mye over. Jag tenker at det delvis handler om å ta gode beslutninger og være nøye med kvalitet og opprinnelse. Å se på gjenbruk som en naturlig del av forbruket vårt. Men det handler også om at vi faktisk kan kjøpe færre ting og ikke tenke at det alltid kan byttes ut og at de tingene man faktiskt kjøper er veloverveide beslutninger som man ser skal vare over lengre tid.

 

Har du noen tips til hvordan man kan få møblene sine til å holde lenger? Noen husråd for vedlikehold av møbler?

- Jeg er jo mye på kjøkkenet og vil minne om å slipe og olje skjærebrett i tre når de behøver det, da holder de livet!

 

Hva inspirerer deg?

- Det er et veldig vanskelig spørsmål, jeg tror svaret er alt og ingenting? Jag blir utrolig inspirert av å se på ekte hjem der det kjennes som at noen virkelig bor. Jeg blir inspirert av å titte på matbilder, av arkitekturen i leiligheten vår, fanget med blomster og Instagram.

Hva drømmer du om?

Et vakkert landsted står øverst på ønskelisten!

 

Hva gjør du når du trenger å slappe av?

Lager mat, det er mitt store fristed i livet.

”Jeg tenker at det delvis handler om å gjøre bevisste valg og være nøye med kvalitet og opprinnelse. Å se på gjenbruk som en naturlig del av forbruket ditt.”

Sofias matfilosofi er enkel, vakker og omtenksom

Du har så langt gitt ut to kokebøker “Chez Wood” og senest “Vinter hos Wood”. Hvordan vil du beskrive matfilosofien din?

Ved å gjøre det enkelt, vakkert og omtenksomt kan selv den ebkleste hjemme-kokken få selvtillit på kjøkkenet!

 

Er det noen matrett som kvalifiserer seg som favoritt hos deg og familien?

Pasta og en helt fantastisk tomatsaus er det som er grunnlaget i vår kost.

 

Hvordan ser den nærmeste fremtiden ut, har du noen spennende planer eller kommende prosjekter som du vil dele?

Jeg skriver en ny bok! Det føles utrolig at jeg får lage en tredje bok. For mindre enn tre år siden var jeg ansatt og kunne neppe ha drømt om at livet ville være så morsomt.

Takk, takk, takk Sofia for at vi fikk lov til å hilse på! Vi ser frem til den kommende kokeboken, men innen da byr Sofia på en av sine fantastiske oppskrifter under. God appetitt!

Bakt spisskål med crispy smashed potatoes, fennikel, brunet sitronsmør og hasselnøtter.

2 porsjoner

1/2 spisskål

8 små poteter

1/2 fennikel

100 gram lagret Havarti-ost, eller en annen vellagret ost

1 dl hasselnøtter

25 gram smør

1 sitron, saft og skall

Olivenolje

Salt og pepper

Varm opp ovnen til 200°C

Kok potetene slik at de blir myke og la dem dampe skikkelig. Legg potetene utover en bakeplate og trykk på dem med baksiden av en gryte, slik at de moses litt.

Skjær spisskålen i fire og skjær litt av den groveste delen av stammen. Legg kålbåtene ved siden av de moste potetene og hell over litt olivenolje, samt generøst med salt og pepper.

Bak det i ovnen i cirka 15-20 minutter inntil at de potetene er sprøe og har fått en dyp gylden farge og kålen har fått en god ristet farge.

Rist hasselnøttene i en tørr panne og sett den til siden. Brun smør i en kasserolle til det er mørkt som karamellsaus. Legg til sitronskall og saft og smak til med salt og pepper.

Legg til poteter og kål, høvle rå fennikel over og plukk de små fennikeltoppene og legg over. Strø litt ost over og avslutt med det brunede smøret og hasselnøtter øverst.

Les flere artikler her

Guide, Outdoor Season

Balkongliv

Nå beveger vi oss ut og vender ansiktene mot solen. Her har vi samlet tips og inspirasjon for hvordan du får en koselig balkong! Dekorer balkongen din for å få det ekstra rommet som gir så mye glede i løpet av våren og sommersesongen.

InneholdMøbler og hjeminnredning